На 13 юни 2018г. момичетата и момчетата от групата за преодоляване на обучителни затруднения по математика – VІ клас – „Да се справим с трудната математика“, проведоха своя заключителен открит урок под формата на състезание – Кой е по-бърз? Справиха се отлично и в края на часа получиха грамоти. Своето представяне направиха пред съученици и учители.

Учениците от СУ "Максим Райкович" участващи в групата за дейности по интереси "Арт - творчество", подредиха поредна изложба на изработените от тях изделия от декупаж. На изложбата, те представиха свещи, кутии за бижута, както и подложки за сервиране. В процеса на работа, те показаха, както въображение, така и добре изграден естетически вкус.

Учениците, участващи в група за обучителни затруднения „Език мой, брат мой”, участваха в рецитал на изучени стихотворения на тема „Това е мойто вдъхновение”. Целта на изявата беше да се развият комуникативните умения на учениците и да осмислят изразните възможности на поетичните текстове. Инициативата се проведе в библиотеката, където на учениците беше показано как се работи с библиотечния фонд. Журито в състав: Росица Петрова, Галина Москова и Никол Саламанова, единодушно оцени отличното представяне на Айше Димова с Вазовото стихотворение „Българският език”.

Учениците, включени в група за дейности за преодоляване на обучителни затруднения - "Приятели на българския език и литература"участваха в литературен конкурс под наслов "Който се учи, той ще сполучи". Съчиненията бяха прочетени пред жури, което ги оцени на първо, второ и трето място. Отличи се ученичката Гергана Чинова, която зае на първо място. Второ място беше присъдено на Цветелина Димитрова, а трето си поделиха Анелия Станоева и Виктория Руменова. На литературния конкурс присъстваха техни съученици, които ги подкрепяха.

По случай 1 юни - Ден на детето, учениците от група за дейности по интереси "Арт-творчество" подредиха своята първа изложба. На нея те представиха изделия от декупаж. Изработени бяха свещи и подложки за чай. Учениците работиха с голямо желание и усърдие по време на изпълнението на поставените задачи
Участници: група за дейности по интереси - "Арт - творчество"

На 1 юни участниците във Вокална група "Синигерчета" представиха своя заключителен концерт с публична изява пред всички ученици от начален етап. Малките певци изпълниха песни от своя разнообразен репертоар и заслужено получиха овации от съучениците си! В края на концерта получиха грамоти за активното си участие във вокалната група през учебната 2017-2018 година! 
Участници: група за дейности по интереси - Вокална група "Синигерчета"

Учениците, включени в групата за дейности за преодоляване на обучителни затруднения - "Езиков помощник" посетиха малчуганите от предучилищната група на ЦДГ "Радост", град Лясковец. Прочетоха приказки от световната приказна класика, като: "Храбрият оловен войник", "Хензел и Гретел", "Червената шапчица", "Вълкът и седемте козлета", "Малката русалка" и други. Шестокласниците получиха одобрението на малките кандидат-първокласници, изразено с ръкопляскания и радостни възгласи. Приказките бяха посрещнати с огромно внимание и интерес, тъй като бяха спазени всички правила на четене, необходими на един добър разказвач.
Участници: група за дейности за преодоляване на обучителни затруднения - "Езиков помощник"

Провелата се финална публична изява на групата за дейности по интереси - Тенис на маса бе организирана под формата на турнир, като всеки ученик имаше възможността да изяви себе си и да се състезава с другите ученици в реална игрова обстановка и да постигне максимален резултат. Всеки ученик имаше необходимия спортен хъс и желание за победа и това се доказа от оспорваните срещи в хода на турнира. Схемата за игра беше "всеки срещу всеки" и накрая бяха отличени първите трима които се класираха с най-добър резултат на призовите позиции.
Участници: група за дейности по интереси - Тенис на маса

На 30.05.2018г. учениците от група за дейности по интереси -"Фантазия" подредиха изложба с изработените от тях произведения. В нея те включиха рисунки на забележителни обекти в града, животни от текстил, поздравителни картички и венци с цветя, както и детски книжки, изработени и илюстрирани от тях. Чрез това те показаха какво са усвоили като знания и умения през периода на участието си в групата. Възпитаването на естетически вкус и оформянето на изделията донесе радост и удовлетворение на всички присъстващи. Изработените изделия внесоха празнично настроение и емоционална приповдигнатост на духа. Целта на публичната изява беше да се даде възможност на участниците да покажат изработените изделия и вложените в тях знания за различните видове техники, както и начините на работа с разнообразни материали. Това дава възможност на учениците да получат удовлетворение от постигнатите резултати и придобитите умения. 
Участници: група за дейности по интереси - "Фантазия"

На 29.05.2018 г. на градския стадион в град Лясковец групата за дейности по интереси - футбол при СУ „Максим Райкович“ проведе двустранна среща. Малките футболисти с ентусиазъм и желание показаха научените техники при игра с топка и отигравания. Демонстрираха спортен хъс и спортсменска игра по време на футболния мач.
Участници: група за дейности по интереси - Футбол

Учениците от театрален състав "Млади таланти" при СУ "Максим Райкович" гостуваха на децата в ЦДГ "Славейче", град Лясковец с музикалната приказка "Хитрата лисица". Публиката с интерес следеше действията на героите, които се оказаха техни любимци. Запознаха се със страшния Кумчо Вълчо, с хитрата Лисана, с бъбривото петленце и други познати животни. Малчуганите ръкопляскаха, пяха и танцуваха заедно с героите от приказката. Получи се един чудесен празник, създаден от деца за деца. Някои от младите актьори са били възпитаници на тази детска градина, което засили още повече гостоприемството и гордостта на домакините
Участници: група за дейности по интереси - театрален състав "Млади таланти"

На 29 май 2018г. се проведе заключителния концерт на Мажоретен състав „ Звездички“ с ръководител Галина Москова Дъргънова. На сцената в Корпус II на СУ „ Максим Райкович“ малките мажоретки от I и II клас показаха своите умения, желание и талант . В празничната програма посветена на отминалия празник на просветата и културата 24-ти май и в навечерието на 1 юни - Ден на детето, те показаха своите умения, желание и талант. Всички присъстващи в залата аплодираха изпълненията на танците „ Чело коте, книжки“, „Обичам да правя бели“, „Ръченица“ от Петко Стайнов, „ Танц на пожарникарите“ и „ Планетата на децата“. 
Участници: група за дейности по интереси - Мажоретен състав „Звездички“

 

Празничният концерт по случай Деня на славянската писменост и култура, бе открит от учениците, включени в група за дейности по интереси Студио "Славееви гласове" с "Химн на Св. св. Кирил и Методий". Младите изпълнители поздравиха присъстващите жители и гости на града с песента "Мамбо разходка". Солисти бяха Карина Димова и Василена Гецова.
Участници: група за дейности по интереси - Студио "Славееви гласове"

По случай 24-ти май - Ден на славянската писменост и култура, учениците от Фанфарния оркестър при СУ "Максим Райкович", взеха участие в тържествения парад. Младите фанфаристи приповдигнаха настроението с тържествени училищни маршове. Със своите изпълнения учениците зарадваха гражданите и гостите на град Лясковец.
Участници: група за дейности по интереси - Фанфарен оркестър

Включените ученици в групата за дейности по интереси - мажоретен състав "Ритъм" участваха в тържественото шествие по случай 24-ти май - Деня на славянската писменост и култура. Мажоретките с усмивки и празнично настроение маршируваха пред погледите на събралите се граждани, облечени в парадни униформи.
Участници: група за дейности по интереси - Мажоретен състав „Ритъм“

 

Учениците от група за дейности по интереси - мажоретен състав "Звездички" се включиха в тържественото шествие по повод Деня на славянската писменост и култура. Малките мажоретки от I и II клас с ентусиазъм маршируваха, облечени в парадни униформи под звуците на тържествени маршове, пред погледите на събралите се граждани.
Участници: група за дейности по интереси - Мажоретен състав „Звездички“

На 17. 05. 2018 г. се проведе публична изява на групата за преодоляване на обучителни затруднения „Да успеем в трети клас” с ученици от III „а” клас с ръководител Марияна Бъчварова под наслов „Обичам българската реч”. Децата представиха знанията и уменията си пред ученици и учители от Начален етап в СУ „Максим Райкович”, гр. Лясковец. Представени бяха стихотворения, посветени на българската реч, както и работа с текст и езикови задачи, свързани с обучението в III клас. Учениците работиха с желание по поставените задачи, за което получиха и грамоти за успешно завършване на проекта. 
Участници: групата за преодоляване на обучителни затруднения „Да успеем в трети клас”

На 15.05.2018г. СУ "Максим Райкович", град Лясковец изпрати своите зрелостници от Випуск 2018. На този празничен ден, групата за дейности по интереси - Фанфарен оркестър поздрави дванадесетокласниците, техните учители, родители, официални гости и присъстващи с "Ботев марш", "Аз съм българче", "Химн на Св.св. Кирил и Методий". Със своето изпълнение, учениците допринесоха за доброто настроение на всички присъстващи.
Участници: група за дейности по интереси - Фанфарен оркестър

На 15.05.2018г. СУ "Максим Райкович", град Лясковец изпрати своите зрелостници от Випуск 2018. На този празничен ден, групата за дейности по интереси - Студио "Славееви гласове" поздрави дванадесетокласниците, техните учители, родители, официални гости и присъстващи с песните "По-полека" на Стефан Вълдобрев и "Добра среща приятели". Със своето изпълнение, учениците допринесоха за доброто настроение на всички присъстващи.
Участници: група за дейности по интереси - Студио "Славееви гласове"

На 15.05.2018г. от 10:00ч. в двора на СУ "Максим Райкович", групата за дейности по интереси - Вокална група "Синигерчета" поздрави зрелостниците на Випуск 2018 с песни от своя репертоар, сред които песента на Росица Кирилова - "Учителко, целувам ти ръка". Със своето изпълнение, учениците допринесоха за празничното настроение на дванадесетокласниците, техните учители, родители, официални гости и присъстващи.
Участници: група за дейности по интереси - Вокална група "Синигерчета".

 

АНКЕТИ 

за проучване степента на удовлетвореност и на резултатите от участието в проекта "Твоят час"

 

Екипът за организиране и управление на проекта подготви електронни анкети за учениците, техните родители и членовете на съветите „Твоят час“. Анкетите имат за задача да установят постигането на целите на проекта.

 

Същите са както следва: 

Анкета за учениците: https://tvoiatchas.mon.bg/Students-Questionnaire.aspx

Анкета за родителите: https://tvoiatchas.mon.bg/Parents-Questionnaire.aspx 

Анкета за членовете на съветите „Твоят час“: https://tvoiatchas.mon.bg/Advisory-Questionnaire.aspx 

Анкетите са анонимни и могат да бъдат попълвани до 01.07.2018 г.

На провелата се двустранна среща, участниците, включени в група за дейности по интереси - Футбол показаха научените до момента техники при игра с топка и отигравания. Учениците демонстрираха спортен хъс и спортсменска игра по време на футболния мач.

От 27 до 30 април в град Велико Търново се проведе XIII Национален фестивала на детско-юношеското театрално творчество. Групата за дейности по интереси театрален състав "Млади таланти" също участва, като бяха най-малките участници сред останалите състави. За своето представяне получиха похвали, ръкопляскания и грамота за участие. Най-атрактивна беше Пламена Георгиева от IIIа клас, за ролята си на Кума Лиса, но за съжаление не успя да се пребори с останалите конкурентки за най-добра женска роля. 

На 16.04.2018г. се проведе публична изява на учениците от група за дейности по интереси - Тенис на маса. Тя беше организирана и проведена под формата на турнир, като всеки ученик имаше възможността да приложи техниките научени до момента и да покаже максимален резултат. Всеки ученик имаше необходимия спортен хъс и желание за победа и това се доказа от оспорваните срещи в хода на турнира. Схемата за игра беше "всеки срещу всеки" и накрая бяха отличени първите трима които се класираха с най-добър резултат на призовите позиции. 

 

 

ОТЧЕТ ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ПУБЛИЧНИ ИЗЯВИ

 

по Проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (Твоят час)“ – фаза 1

 

за период от 01.03.2018 г. до 31.03.2018 г.

Данни за училището, организирало публичните изяви

Код по админ

Име на училище

Населено място

Община

Област

300507

СУ „Максим Райкович“

Лясковец

Лясковец

Велико Търново

 

Данни за извънкласни дейности, включени в публичните изяви

Наименование на извънкласна дейност

Тема на събитието

Ръководител

Тип*

1

Театрален състав «Млади таланти»

Представяне на пиеса - премиера

Даниелка Райкова

«И»

2

Мажоретен състав «Звездички»

Участие в концерта по случай патронния празник на СУ "Максим Райкович"

Галина Дъргънова

«И»

3

Студио «Славееви гласове»

Участие в концерта по случай патронния празник на СУ "Максим Райкович"

Нели Гургева

«И»

4

Вокална група «Синигерчета:»

Участие в концерта по случай патронния празник на СУ "Максим Райкович"

Ивелина Георгиева

«И»

5

Мажоретен състав «Ритъм»

Участие в концерта по случай патронния празник на СУ "Максим Райкович"

Даниелка Райкова

«И»

6

Фанфарен оркестър

Участие в концерта по случай патронния празник на СУ "Максим Райкович"

Нели Гургева

«И»

7

Фантазия

Изложба с великденски изделия

Марияна Георгиева

«И»

 

На 07.03.2018 год. младите актьори от театрален състав "Млади таланти" при СУ "Максим Райкович" гр. Лясковец представиха приказката на Ангел Каралийчев "Хитрата лисица". Пиесата беше изпълнена с много писни, танци и актьорска игра. Децата се веселиха и играха за публиката, съставена от ученици в начален курс. Самите актьори бяха от III до VIII клас. Театралният състав работи по проект "Твоят час" - група по интереси.

На 09.03.2018г. от 17:30ч. в Читалище «Напредък - 1870» се състоя концерт по повод патронния празник на Средно училище «Максим Райкович». В подготовката и провеждането му взеха участие групите за дейности по интереси по проект «Твоят час».  Вокална група „Синигерчета“, с ръководител Ивелина Георгиева изпълниха „За моята България”. Мажоретен състав “Звездички”, с ръководител  Галина Дъргънова представиха своите танцови изпълнение върху песните  „Чело коте книжки” и „Детска планета”. Студио „Славееви гласове“ на Нели Гургева представиха „Пътнико свиден” и „Една българска роза”, а Мажоретен състав „Ритъм“, с ръководител Даниелка Райкова, представиха своя танц върху песента „Ало, ало , слънчице”.

На концерта присъстваха г-жа Лидия Прокопова - старши експерт по организация на средното образование - РУО Велико Търново, д-р Ивелина Гецова - кмет на Община Лясковец, инж. Росица Господинова - зам.кмет на Община Лясковец, Мариян Паскалев - секретар на Община Лясковец, Иванка Джурова - главен специалист „Детски градини и училища“ в Община Лясковец, Ваня Добрева - секретар на МКБППМН, пенсионирани учители, родители и ученици.

На 28.03.2018г. във фоайето на Корпус I учениците от група за дейности по интереси „Фантазия“ подредиха и представиха изложба на изработените от тях великденски изделия – великденски венец, пиленце с венец и великденско яйце. Така те показаха на всички присъстващи ученици и гости какво са усвоили като знания и умения през периода на участието си в групата. Малките творци с гордост показваха на своите приятелчета какво са изработили сами. Възпитаването на естетически вкус и оформянето на изделията им носи радост и удовлетворение. Изработените великденски изделия внасят празнично настроение и емоционална приповдигнатост на духа. Това е пример за възпитаване в християнските традиции и съхраняването им чрез бъдещото поколение.

Снимки от всички изяви по проекта  са качени във фейсбук групата на училището: СУ "Максим Райкович", гр. Лясковец - "Твоят час".

 

 

 

 

 

ОТЧЕТ ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ПУБЛИЧНИ ИЗЯВИ

 

по Проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (Твоят час)“ – фаза 1

 

за период от 01.12.2017 г. до 31.12.2017 г.

 

Данни за училището, организирало публичните изяви

Код по админ

Име на училище

Населено място

Община

Област

300507

СУ „Максим Райкович“

Лясковец

Лясковец

Велико Търново

 

Данни за извънкласни дейности, включени в публичните изяви

Наименование на извънкласна дейност

Тема на събитието

Ръководител

Тип*

1

Ученически съвет

Анти-спин - кампания

Румен Георгиев

«И»

2

Фантазия

Изложба с коледни изделия

Марияна Георгиева

«И»

3

Мажоретен състав «Звездички»

Коледен концерт

Галина Дъргънова

«И»

4

Студио «Славееви гласове»

Коледен концерт

Нели Гургева

«И»

5

Вокална група «Синигерчета:»

Коледен концерт

Ивелина Георгиева

«И»

6

Мажоретен състав «Ритъм»

Коледен концерт

Даниелка Райкова

«И»

* Обозначете в колоната «Тип» извънкласните дейности по интереси с «И», а извъкласните дейности за преодоляване на обучителни затруднения със «З».

В таблицата добавете редове в зависимост от броя публични изяви, организирани за отчетния период.

 

 

На 01.12.2017г. от 09:05 ч във фоайетата на Корпус І и ІІ участниците в група за дейности по интереси „Ученически съвет”  организираха анти-спин кампания сред учениците от СУ „Максим Рйкович”. Поставиха постери, разкриващи причини за разболяване от СПИН и начините за предпазване от коварната болест, предавана по полов път. Учениците от Х-ХІІ клас подготвиха образователни материали, с които запознаха всички ученици от училището. Информацията беше поднесена по подходящ начин за всички ученици от различните възрастови групи. В резултат от проведеното мероприятие учениците от училището получиха информация за болестта СПИН и почетоха паметта на жертвате на коварната болест

На 20.12.2017г. във фоайето на Корпус 1 на СУ «Максим Райкович», гр.Лясковец беше открита изложба на учениците, включени в група за дейности по интереси «Фантазия». Участниците в групата прецениха кои изделия са изработени най-добре и прецизно, за да бъдат представени на изложбата. Всички заедно взеха участие в подредбата и естетическото оформление на таблата и масите според тематиката. Целта на публичната изява бе да се даде възможност на учениците да покажат изработените изделия и вложените в тях знания за различните видове техники, както и начините на работа с разнообразни материали, като по този начин получиха удовлетворение от постигнатите резултати и придобитите умения. Чрез тази публичан изява участниците в групата показаха какво са усвоили като знания и умения. Изработените коледни изделия внесоха празнично настроение и емоционална приповдигнатост на духа. Това е пример за възпитаване в християнските традиции и съхраняването им чрез бъдещото поколение. На откриването на изложбата просъстваха ръководството на училището, учители, ученици и  родители.

На 21.12.2017 година от 13. 30 часа в СУ" Максим Райкович" , град Лясковец се проведе публична изява на група за дейности по интереси - Мажоретен състав „Звездички“. Малките мажоретки с ентусиазъм се включиха в Коледния концерт под наслов“ Моята бяла Коледа“. МС „Звездички“ представиха "Жаба Жаборана" в изпълнение на мажоретките от 2-ри клас,"Коледна елха" в изпълнение на мажоретките от 1-ви и 2-ри клас  и Котешки танц" представен от  мажоретките от  1-ви клас. Страхотната публика от гости, учители, ученици и родители подкрепиха с бурни аплодисменти изпълненията на талантливите ученици  на СУ " Максим Райкович" град Лясковец през целия концерт.

На 21.12. 2017г. от 13: 30 ч. в СУ" Максим Райкович" , град Лясковец се проведе Коледен концерт под наслов“ Моята бяла Коледа“ с участие на ученици, включени в групите по интереси, рабoтещи  по проект " Твоят час" в училището. Учениците от група за дейности по интереси Студио„Славееви гласове” се представиха с песните: „Коледна бъркотевица“, „O, Tannenbaum“, „We Wish You a Merry Christmas“, „Santa Claus Is Coming To Town“. На събитието присъстваха, ръководството на училището, учители и ученици.

На 21.12.2017г. от 13:30 ч. в салона на Корпус ІІ се състоя Коледен концерт, организиран от групите по интереси по проект „Твоят час” в СУ „Максим Райкович”. Участието на Вокална група „Синигерчета” беше с изявата на коледарите, които благословиха присъстващите и всички учители и ученици за здрава и щастлива година. Изпълниха песните: „Ой, Коледо”, „Стани нине, господине”, „Коладе, ладе”. Момичетата от вокалната група поздравиха учениците и учителите в училището с  хубавите зимни песни: „Зимна радост” – музика Морис Аладжем, текст Кръстьо Станишев и „ Приказна звезда”. Участниците внесоха много топлина и уют в училището с прекрасното си изпълнение и присъствие на сцената. Коледарите благословиха с песни и стихове, а момичетата използваха и детски мудикални инструменти, за да засилят емоцията от своето изпълнение. На събитието присъстваха, ръководството на училището, учители, ученици и родители.

На 21.12.2017 год. от 13.30 часа във физкултурният салон на Корпус II в СУ „Максим Райкович“ гр. Лясковец своята първа публична изява имаха  учениците, включени в група за дейности по интереси - Мажоретен състав „Ритъм“. На Коледения концерт мажоретките от МС „Ритъм“  изиграха танца Jingle Bell в рок вариант, а изпълнението на песента беше на Jessica Simpson. Момичетата закриха концерта със своето изпълнение, като публиката през цялото време ги аплодираше. На мероприятието присъстваха ръководството на училището, родители, учители, ученици, преподаватели, които са в пенсионна възраст, близки и приятели на участниците.

Снимки от всички изяви по проекта  са качени във фейсбук групата на училището: СУ "Максим Райкович", гр. Лясковец - "Твоят час".

 

 

 

 

 

 

СУ „Максим Райкович“, гр. Лясковец предлага 20 извънкласни дейности, които имат за цел преодоляване на обучителните затруднения на учениците и дейности по интереси, които да развиват техните способностите. 

Извънкласните дейности се провеждат извън учебните часове, а при целодневна организация на учебния ден в часовете за занимания по интереси и/или организиран отдих и физическа активност или през почивните дни и ваканциите. Времетраенето е с продължителност на 1 учебен час.

Групи - Твоят час.pdf (206414)

 

1 Декември 2017 г.

На 1 декември ученици от "Ученически съвет" при СУ "Максим Райкович, с ръководител Румен Георгиев проведоха информационна кампания сред класовете за СПИН-а и борбата с него!

12 Октомври 2017 г.

В деня на българската община, учениците от Ученически съвет по проект "Твоят час"  при СУ "Максим Райкович" станаха "управници" за един ден на община Лясковец! Запознаха се с работата на кмета, заместник-кмета, секретаря на общината и председателя на общинския съвет. Посетиха отделите в общинска администрация.

Ученически съвет

21 Ноември 2017 г.

Вокална група "Синигерчета" поздрави с народни песни членовете на клуб " Мазневска чешмичка" по повод Деня на християнското семейство! 

 

Вокална група "Синигерчета"