Първа международна среща по проект „Water is Life“  в Германия

26.11 – 30.11.2018

 

На 25.11.2018 г. /неделя/ пристигнахме в град Дортмунд, от летището с автобус бяхме превозени до Ахаус, Германия, където бяхме посрещнати от нашите домакини. Учениците, бяха посрещнати от германски семейства, в които отседнаха.

В понеделник – 26.11.2018г. германските партньори организираха среща в училище „Ане Франк” между всички партньори от проект Еразъм+. Запознахме се с партньорите от Португалия, Гърция и Литва. Всички ученици и учители се отправихме към Община „Георгсбрунен“. Представиха ни презентация и кратък филм посветен на град Ахаус. Беше организирана среща с кметицата на града,  като след това ни подариха символични подаръци. След обща снимка отново се върнахме в училището, където имахме възможност да разгледаме училищната база, да посетим някои от часовете. След обиколката се върнахме в зала,в която всички държави участнички представиха презентации,  посветени на своите държави, градовете от които идват и училището си. Същата вечер бе организирана официална вечеря за сплотяване на всички членове от проект Еразъм+.

Във вторник – 27.11.2018г.беше оргазнизирана работна среща с колегите от другите държави по проект Erasmus + '' Water is life '' и посещение в учебни часове. . Сутринта учениците ни се отправиха към учебни часове. С госпожа Георгиева, госпожа Савова и колега от Гърция посетихме учебен час по История. Учителят приветства учениците, по разпределение учениците имаха тестова проверка, която продължи 20 минути, след това учителят провери домашната работа на ученици от класа.

Имахме възможност да разгледаме учителската стая, да се запознаем с други германски колеги и директора  на училище „Ане Франк”. Нашите домакини организираха обяд в училищната сграда с традиционни хлябове. След кафе-паузата гласувахме за лого на проекта като всички държави бяха изпратили предварително,а нашите домакини грижливо разпечатали и залепили на табло. Португалия беше отличена с най-много гласове и така логото им беше прието за лого на проект  Erasmus + '' Water is life ''.

След посещението в учебни часове, избиране на лого и обяд организиран от училището, всички участници придружени с по един учител, като наш представител беше госпожа Савова отидоха на посещение в пречиствателната станция „Gelsenwasser” и отчетоха важността в съвремието от подобни съоражения.

Същата вечер имахме организирана разходка из важни места свързани с основаването на град Ахаус.Научихме, че за пръв път е споменат около 1030 г. като Хауз ан дер Аа. Около 1120 г. се построява замък Ахаус от Бернхард фон Дипенхайм. През 1154 г. неговият син Лифхард се нарича за пръв път с името „фон Ахаус“.През 1391 г. Ахаус получава права на град. Екскурзоводите бяха в типични средновековни одежди представящи се като „пазители” на града, характерни за Средновековната епоха. След разходката се отправихме към Дворецът  на Ахаус. Вечерта приключи с обща вечеря, на която всеки да сподели своите впечатления от наситения с положителни емоции ден.

В сряда – 28.11.2018г., отново всички участници по проекта се събрахме на работна среща в училището за обсъждане на някои детайли от работната седмица. Дискутирахме теми свързани с цялостната дейност на проекта с нашите нови колеги от Литва, Гърция, Португалия и Германия. Същият ден се отправихме към Зоологическата градина край град Мюнстер. Запознахме се с биоразнообразието на флората и фауната. През този ден нашите домакини ни организираха посещение на традиционен коледен базар в град Мюнстер. Потопихме се в коледна атмосфера, видяхме типични традиционни практики ориентирани през това време на годината. По инициатива на учениците посетихме катедралата Свети Августин, разположена в централната част на град Мюнстер. Госпожа Козарева имаше възможност в реална обстановка да покаже на учениците елементи от католическата църковна архитектура, с което се дообогати кръгзорът на учениците и те надградиха знанията си по исотрия. След като се завърнахме от в Ахаус, учениците бяха вети от семействата, в които бяха отседнали и всички се отдадохме на заслужена почива след един емоционален ден.

В четвъртък – 29.11.2018г., отново всички страни – участнички се срещнахме в училището, след кратка организация за дейностите за деня се оправихме към  Zwilbroeks разположен в непосредствена близост до два природни резервата на немско-холандската граница. Природните резервати са места за размножаване на повече от 100 вида птици. В тези блатисти области най-голямата чернокожната речна чапла колония в Германия се размножава с около 16 000 чайки . Освен това, Zwillbrocker Venn е най-отдалеченото северно гнездо за фламинго в Европа . Повече от 40 фламинго са там. След посещение на природо – научния музей с постоянна експозиция на представители от хабитата в природния парк, всички гледахме презентация посветена на важността за равновесието в природата. Имахме организирана разходка в природния парк и достигнахме до места където прелетните птици гнездят.

След завръщане в Ахаус имахме време да отдъхнем от красотата на природния резерват и да се подготвим за вечерното събиране организирано от нашите домакини. Вечерта започна с приготвяне на традиционни храни характерни за държавите – участнички по проекта. Последната вечер всички „заговорихме” с езика на музиката и вкусната храна, почувствахме се като едно голямо семейство обединени от проект Еразъм+.

В петък 30.11.2018г. в 6:00 часа с организиран транспорт се отправихме към летище Дортмунд, за да се завърнем в България с нови емоции, впечатления и знания за важността на водата за природния баланс и поддържане кръговрата на живота.


Water is Life