Театрален състав "Млади таланти"

            През есента на 2009 год. в СОУ „Максим Райкович” гр. Лясковец бе сформиран театрален състав „Млади таланти” с 13 ученика от V до VІІІ клас. Поставена бе постановката „Откриването на остров Любомир” от Панчо Панчев.  Пиесата бе показана в нашето училище и в с. Янтра, Горнооряховска община. С нея младите таланти участваха на националният пролетен театрален фестивал „Бургаски изгреви” в гр. Бургас и на регионалният фестивал „Малкият принц”  в с. Самоводене, организиран и проведен под патронажа на община Велико Търново.

            През учебната 2010/2011 година талантливите ученици от театрелния състав подготвиха две постановки – трагедията „Антигона” от Софокъл и комедията на Алдо Бенедети „Червени рози”. С „Червени рози” се представиха на фестивала в гр. Бургас и на получилия вече признание от регионален в национален фестивал „Малкия принц” в гр. Велико Търново.

            През октомври 2011 започна разучаването на пиесата „Ще те накарам да се влюбиш” от Недялко Йорданов. Младите театрали бяха пораснали и се състезаваха в друга възрастова група. Бе сформирана и втора театрална група от новодошлите петокласници. Така освен пиесата на Недялко Йорданов започна и подготовката на „Дядовата ръкавичка” от Елин Пелин. В седмицата посветена на празника на училището бяха представени и двете постановки. За участие в театралните фестивали с детската група младите таланти подготвиха пиесата „Кукла Букла” от Панчо Панчев. Достойно беше представянето им в гр. Бургас и гр. Велико Търново, където публиката стана на крака и ги аплодира. Учебната 2011/2012 година завърши с покана за участие във театралният фестивал „Вълшебникът театър” в гр. Севлиево, откъдето се завърнаха с грамота за отлично представяне на Румен Христов в ролята му на Пит в пиесата „Ще те накарам да се влюбиш” от Недялко Йорданов и театрална маска сувенир.

            В началото на учебната 2012/2013 година започна работа с детския състав, включващ ученици от V и VІ клас върху българската народна приказка „Златното момиче”, а с юношеския състав (ученици от ІХ до ХІ клас) – „Женско царство” от Ст. Л. Костов. За празника на училището учениците представиха фрагмент от „Женско церство”. Младите театрали направиха представление в с. Правда, Горнооряховска община. На ІХ празници на младежкото театрално изкуство „Бургаски изгреви” те получиха грамота за актьорско майсторство на целия актьорски състав представил пиесата „Женско царство”. На Осмият национален фестивал на детско-юношеското театрално творчество „Малкият принц” в гр. Велико Търново Надежда Митева в ролята на Злата и Любов Митева в ролята на кметицата получиха поощрителни награди. Имаха и покана за участие в с. Козаревец, Лясковска община в началото на месец юни, където след представянето им се получи покана представления им в село Козаревец да станат традиционни.

            За учебната 2013/2014 година детският състав разучи пиесата „Трите феи” по приказката на Шарл Перо, „Спящата красавица”, сценарият е на Теодора Попова. Юношеският състав работи върху „Криворазбраната цивилизация” на Добри Войников. Те ще вземат участие във фестивалите „Бургаски изгреви” – Бургас и „Малкият принц” в град Велико Търново.

 

Фото галерия - Театрелен състав "Млади таланти"